Croquis’en i Drøbak kino

Publisert i Billedkunst

Dag Hol stiller ut i Galleri 26

Invitasjon til utstilling av malerier av Bibelen, med kunstneren Dag Hol :

Lørdag 14. desember kl 12.00 åpner maleriutstillingen Lys over Bibelen i Galleri 26 i Oslo.

Operasangeren Ragnhild Groven synger to stykker av Chausson og Duparc, akkompagnert av Tormod Bekkhus, og det blir holdt en presentasjon av utstillingen og hvorfor Dag Hol har malt disse biblene.

Kunstneren Dag Hol har latt seg inspirere av verdens mest solgte bok og laget 36 malerier av Bibelen. Utstillingen er blitt til i samarbeide med Nordisk Bibelmuseum, ved Rune Arnhoff, som åpner utstillingen lørdag 14. desember.

Kontakt: Galleri 26 Dag Hol, tlf. 992 99 992, mail: dag@daghol.no

Nordisk bibelmuseum: Rune Arnhoff, tlf. 401 05 777, mail: post@nobimu.no

Julegløgg: Søndag 15. desember kl 14.00 inviteres du/dere også til Juleselskap samme sted.

Strykekvartetten Borealis spiller Haydn, skuespilleren Per Christian Ellefsen leser sin tradisjonsrike H.C. Andersens julefortelling Piken med Tændstikkerne, og soulsangerinnen Mayalila synger meget vakker egenkomponert musikk sammen med medkomponist Juan Diaz som spiller piano.

Det er blitt en hyggelig tradisjon å invitere våre venner og andre vi er blitt kjent med siste året til et uformelt juletreff hjemme hos oss på Berg-Ullevål. En stemningsfull og spennende møteplass stadig flere setter pris på. Vi serverer alkoholfritt julegløgg, noe snacks, pepperkaker og en spesiell maksimalistisk julestemning, med stor julekrybbe, internasjonal kunst og skulpturer, bl.a fra India. Man blir ikke veldig mett av det, men man holder ut i estetisk dypsindig velbehag, i et øyeblikk av evighetens natt. Vi feirer Kristusbarnets fødsel, eller Det Nye Menneske i våre indre liv, i håp om åndelig fornyelse i mørket, uansett hva vi ellers tror på. Og vi ber om at vi kan se skjønnheten, lyset, og mysteriet, i dypet av oss selv og andre.

Kom uformelt eller elegant, i det som passer for anledningen, og vær nær en liten stund i denne tilsynelatende eksistensielt sett meningsløse sjelens mørke og dype natt….

Alle er hjertelig velkomne. Til dere som ikke kan komme ønsker vi en riktig god jul og et godt nytt år!!! Varme hilsener fra kunstnerne Yachi Yang og Dag Hol

SVAR UTBEDES IKKE….. adressen er: Nils Lauritssøns vei 26, v/Ullevål Haveby….Tel: 992 99 992 dag@daghol.no

Om utstillingen:

Bibelens idéer og fortellinger har inspirert mange tenkere og kunstnere over hele verden i flere tusen år, også Dag Hol.

– Jeg har i mange år ønsket å male en samling av 36 Bibler. Jeg ønsker å komme nærmere essensen av vår egen, dypsindige kultur, sier Hol som er opptatt av eksistensielle spørsmål.

Lyset er sentralt i Hols produksjon, og i utstillingen Lys over Bibelen får vi se 36 ulike verker, alle med ulike Bibler som motiv.

– Selve omslaget av Bibelen, er for meg et Ikon. Bibelen har ofte en vakker utforming, og slitasjen viser at boken er blitt lest med verdighet og har hatt stor betydning for mange mennesker, sier kunstneren. Maleriutstillingen har et dypsindig kunstfilosofisk-meditativt perspektiv som vil bli forklart under åpningen og julefesten.

*Lys over Bibelen: Maleriutstilling av Bibler

Kunstneren Dag Hol åpner 14. desember 2019 en utstilling med malerier av Bibelen, med tema Lys over Bibelen, i Galleri 26. Alle er velkomne, både til åpningen, og gjennom den påfølgende uke.

BIBELEN, den kristne kirkes hellige skrift, er verdens mest leste bok, og hele eller deler av den er oversatt til over 3300 språk. I et kunstfilosofisk og meditativt perspektiv kan man si at ordet Bibelen (Bibel betyr bok), – som essens, begrep, innhold og symbol, er en vei til dypere erkjennelse av et åndelig tidløst Mysterium, også kalt Gud. Når man snakker om Bibelen så mener man ofte alt dette, ikke bare selve den fysiske boken. Altså ordet Bibel innehar en essens av all denne idémessige og åndelige mening, som viser utover seg selv, til noe annet enn bare selve boken. På samme måte som selve åpningsordet i Johannes Evangeliet lyder: I begynnelsen var Ordet, og ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.

I indisk filosofi betyr begrepet Lingam et tegn/symbol, men definerer en metafysisk abstrakt dimensjon som ikke kan formuleres og ikke har noen fysisk form. Ordet Lingam viser tilbake på, og symboliserer noe som ikke kan sies eller formuleres. Det er en transcendent «mannlig»

dimensjon som penetrerer og smelter sammen med den «kvinnelige» fysiske dimensjon (Naturen), og slik er skapelsen (jfr. jomfru Marias unnfangelse av «Den Hellige Ånd»). Den består av en symbiose av den mannlige metafysiske dimensjon og den fysiske kvinnelige dimensjon. Jesus Kristus ble ifølge Bibelen født som Menneske og Gud. Man kan forstå Bibelen som en lignende dimensjon, som både består av den fysiske boken, men også er en åndelig dimensjon som ikke kan defineres, dvs det som man formulerer i begrepet Gud, eller en vei til Gud, og som også er en uutsigelig tidløs dimensjon uten kjent form. Dao, som betyr vei, er i Kinesisk filosofi det samme.

Sentralt i alle kulturers åndelig søken, står begrepet Lys som noe av det viktigste ved den dypeste menneskelige erkjennelse. «Jeg er verdens Lys», er et helt sentralt utsagn i Bibelen, men viser ikke mot et konkret fysisk fenomen, men en indre åndelig erkjennelse av en transcendent lysende dimensjon, som enklest kan forklares med begrepet lys, men som altså ikke er lys i egentlig forstand, men som viser hen på et åndelig metafysisk fenomen.

Jeg har i mange år ønsket å male en samling av 36 Bibler (36 er i mange kulturer et hellig tall: 3 x 12) for å komme til essensen av vår egen dypsindige kultur. Selve bildet, selve omslaget av Bibelen, er for meg et Ikon (ikon betyr bilde, men er løftet opp som et hellig mysterium i den russisk/gresk ortodokse kirke, og altså viser hen til et metafysisk fenomen), og har ofte en usedvanlig vakker utforming inklusive slitasjen gjennom tiden, som viser at boken er blitt lest med verdighet og har hatt stor betydning for mennesker. Omslaget symboliserer en slags «åpen form» fylt med en indre tidløs Skjønnhets Kraft av inspirasjon og dyp erkjennelse, som er en ledesnor for menneskers dypeste lengsler gjennom alle tider, og i alle kulturer.

Intet skrift eller idéperspektiv har hatt større innflytelse på den vestlige kulturs verdensbilde og kultur, men også for deler av asiatisk og afrikansk kultur. Bibelens idéer og fortellinger har inspirert mange tenkere og kunstnere over hele verden i to tusen år, og gjør fortsatt det. Kirkens budskap ville heller ikke vært det samme uten den avanserte kunsten og dens åndelige diskusjon og fordypelse gjennom kunstuttrykket og skriften, og dens sentrering omkring Skjønnheten som begrep, som fenomen, og som eksistensiell virkelighet.

Galleri 26 har adresse Nils Lauritssøns vei 26, 0854 Oslo, telefon 992 99 992, og holder åpent hver dag fra kl 12-18 fra 14. desember til 22. desember.

Åpningen av utstillingen med Bibler er 14. desember kl 12.00. Alle er velkomne!

Denne utstillingen er blitt til i samarbeide med Nordisk Bibelmuseum post@nobimu.no .

Dag Hol

Kunstner

Publisert i Billedkunst

Nyhetsbrev fra Lars Strandh

NEWSLETTER DECEMBER 2019                                                      www.larsstrandh.no

Dear Friends,

I would like to thank you for follow my art and me through the year and wish you a peaceful (pre)Christmas Time and later on a Happy New Year.

I would also like to invite you to the following group exhibitions:

Untitled. 2018. Acrylic on linen canvas. 50×50 cm (19 11/16 x 19 11/16 inches).

 

Kunstnerforbundet Oslo, Norway

November 29 – December 22, 2019

»Now it’s Christmas again»

 

 

 

 

 

 

***

“Winter Show – L’hiver à la galerie Radial”

Radial Art Contemporain
Strasbourg, France
December 5, 2019 – January 18, 2020

***

»Christmas Time 2019» (im Kabinett)

Galerie Wenger
Zurich, Switzerland
December 7 – 22, 2019

***

Publisert i Billedkunst

Boken Adolph Tidemand biografi av Tone Klev Furnes, lanseres12. desember

Tone Klev Furnes’ bok om Adolph Tidemand lanseres på Nasjonalbiblioteket torsdag 12. desember.

Kunstnerforeningens Blomstipend i 2012, har vært vesentlig for å gjennomføre dette prosjektet, og hun er veldig takknemlig for støtten. Les om arrangementet: klikk på lenken under.

https://www.nb.no/hva-skjer/den-folkekjaere-kunstneren-lansering-av-tone-klev-furnes-adolph-tidemand-biografi/

 

Alle er hjertelig velkommen!

Publisert i Forfattere

Per Karangs julekonsert i Ila kirke

Karangs konsert 2019

Velkommen til konsert mandag 9.desember kl 19.00 i Ila kirke (tidligere Iladalen kirke), Søren Jaabæks gt.5. Beste atkomst er buss 34 eller 54 til Evald Ryghs gate.

Programmet vil bestå av sigøynermusikk og klezmer, og noen overraskelser.

Årets spesielle gjester er legendariske Gyula Horváth og hans sigøynerorkester fra Budapest, bestående av fiolin, bratsj, kontrabass og cimbalom.

Dessuten vil orkesteret Sturm und Drang delta.

Fri entré

 

Publisert i Musikk

Utstilling i Kunstnerforbundet

Publisert i Billedkunst

Utstilling i Hamar Kunstforening

Publisert i Billedkunst

Nytt medlem – musiker og webdesigner

Jonas Howden Sjøvaag, musiker, komponist og ferskt medlem i kunstnerforeningen, er også grafisk designer, daglig leder i webfirmaet Weblance AS, og masteringtekniker med studio i Kongens Gate 16. Hvis noen av medlemmene har behov for oppgradering av nettsider, produksjon av trykksaker, mix, master, foto eller tilsvarende kreative tjenester kan han med fordel kontaktes. Porteføljer finnes på www.supremeconnection.no, www.weblance.no og www.faerder.audio, og han kan kontaktes direkte på jonas@jonassjovaag.no.
Publisert i Design

Kunstnerforeningen og Bjørnstjerne Bjørnson av Tom Lotherington

Kunstnerforeningen og Bjørnstjerne Bjørnson

Den tradisjonsrike Kunstnerforeningen feirer hvert år Bjørnstjerne Bjørnsons fødselsdag 8. desember i den tro at foreningen ble stiftet på samme dato i 1860. Legenden vil ha det til at det nettopp var Bjørnson som tok initiativ til innstiftelsen. Begge deler viser seg å være i strid med historiske kjensgjerninger. Kunstnerforeningens forhistorie dateres til året 1848, da kameratene Tidemann og Gude stiftet en klubb for kolleger i Christiania, helt uten den unge Bjørnsons medvirkning. Den foreningen døde ut, og ble gjenopplivet i 1860. Heller ikke da spilte Bjørnson noen rolle i foreningsdannelsen. Det var det en annen dikter som gjorde.

Artikkelen fortsetter under, og ble presentert i St. Hallvard, tidsskriftet til Oslo Bys Vel, nr. 3 2019.

Historikk-1

Publisert i Forfattere

Kleopatra på biltur – rabatterte billetter!

Kleopatra på biltur, som i disse dager spilles på Gamla Konsert og Scene i Oslo. Vi ønsker å tilby dere i Kunstnerforeningen rabatterte billetter til forestillingen.

I forestillingen spiller Solfrid Heier rollen som Vivi, en åpen og engasjert dame som elsker alt som er alternativt og vil bli den beste versjonen av seg selv, men som ikke alltid får de svarene fra universet hun er ute etter. Hun gir seg derimot ikke så lett, og innvikler seg i den ene komiske situasjonen etter den andre!

Forestillingen er regissert av Johan Osuldsen, kjent som bla. koreograf for Book of Mormon, Det Norske Teatrets musikalsuksess! Kåre Nybakk som er en av våre beste tekstforfattere innen humor og har skrevet manuset i samarbeid med Solfrid Heier. Ikke nok med det, Kleopatrakostymet er blitt designet av Jonny Nymoen, kjent fra The Great Garlic Girls, Norges mest kjente draggruppe. Dette er altså en forestilling med flere generasjoner av kjente og kjære utøvere innen norsk scenekunst!

Solfrid Heier har lang erfaring som skuespiller innenfor norsk TV, film og teater, og er kjent fra blant annet Skjær i sjøen (1965) og Operasjon Egon (1969). Kleopatra på biltur er hennes andre soloforestilling, etter storsuksessen Alkymisten av Paulo Coehlo.

Dere kan lese mer om forestillingen på Gamlas nettsider. 

Vi tror at forestillingen kan være spesielt interessant for deres medlemmer, og ønsker å tilby dere rabatterte billetter (250,-) til forestillingene mandag 18. november og tirsdag 19. november kl. 19:30. Håper vi ser dere på forestilling!

Her er et klipp fra den aller siste scenen, spilt inn under premieren 4. November:

https://www.youtube.com/watch?v=oORkPdZZ5tg&fbclid=IwAR1UTZf9Gbtz0-9IH-oOuoC8ME73vwZNH0uRgOCfjjQqw32pYdot7NQadol

Billettene kan kjøpes via disse lenkene:

Mandag 18. november

Tirsdag 19. november

 

Publisert i Film- og scenekunst

Informasjon

Velkommen til nettsidene til Kunstnerforeningen. Guri Heinonen er nettredaktør. Klikk Kontakt oss i menyen over ved henvendelser. Bildet på forsiden er et foto av Per Krohgs maleri på Grand Café, som vi har fått tillatelse til å bruke.

Arkiv