2023 BRITA SKYBAK – Apis Mellifrea (honningbie) 26.08-10.09

Indre Østfold Kunstforening 26 aug – 10 sept. Apis Mellifrea ( honningbie )

I utstillingen min på Indre Østfold kunstforening viser jeg tegninger av bier, og en avdeling med bavianer.

Biene startet som et tekst prosjekt. Min mann er birøkter og jeg har fulgt bienes liv gjennom et år, og skrevet dikt basert på faktainformasjon.
Jeg ønsket videre  å nærme meg dem også med tegningen.
Da oppdaget jeg at det var større likheter enn jeg trodde mht. gjenkjenning av meg selv og andre  dyrekropper. De små nyansene i uttrykket. Den lille vinkelen på hodet, den krumme ryggen.
I utstillingen finnes  en tegning av mange  bier samlet i ulike posisjoner. Dette kommer frem i for eksempel tegning med tittelen Alfabet. Jeg har også laget en egen avdeling med slitne, syke og døde bier. En tredjedel av bier og sommerfugler er jo på randen av utryddelse. Sorgen grunnet en nærværende personlig sorg, bor også i arbeidet.

Sammen med tegningene vil det være en tekst/bilde biebok, Apis Mellifera, der de fleste tegningene fra utstillingen er med.

Bavianene er et prosjekt som jeg videreutviklet fra mitt siste prosjekt Dyresalong som bestod av mange dyretegninger. Laget som en gest så vel som med en sorg, slik som i arbeidet med biene.
I Bavianavdelingen  Bevegelsen i et blikk som står stille har jeg utforsket nyanser i blikket. Her er jeg opptatt av det enkeltes blikk.  De små avstandene som i tegningen skaper forskjellen i et uttrykk. Slik som det er i et levende dyre/menneskeansikt.

Brita Skybak