2024 – LARS STRANDH – Being Here – Galleri Mellomrommet Sagene 12.09-06.10.

Being Here – Lars Strandh – Mellomrommet Sagene

Utstilling – malerier og tegninger – 12. september – 06. oktober, 2024

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 12. september kl. 18.00-20.00

Galleriet holder ekstra åpnet fredag 13. september kl. 16.00-22.00 i forbindelse med Oslo kulturnatt.

Being Here – Utstillingens tittel spiller på flertydigheten i den korte setningen. Være her eller å være her kan dels peke på den fysiske plassen, galleriet, men like gjerne på kunstnerens eksistens eller plassen han mentalt, fysisk eller arbeidsmessig befinner seg på. Being here kan også spille på betrakterens tilstedeværelse i utstillingsrommet.

Men hva er her? Filosof Olav Østensjø Øvrebø skriver i essayet …en engel gjennom rommet: ”I den grad Strandh lager ting, i betydningen konkrete, materielle kunstverk, så er det ting som motivmessig problematiserer objekttenkningen. Riktignok erfarer jeg maleriene som ting både gjennom tanke og sansning, men samtidig er ikke ”motivet” (den malte flaten) først og fremst gjenstand for tanken, det opptrer mer som en hendelse i tanken – en hendelse som går forut for framtredelsen av noe som noe. Jeg ser på, men tenker ut fra, og det gjør jeg fordi det jeg ser unndrar seg på-tenkning. Jeg tenker ut fra det sanseinntrykket, den stemningen maleriene bevirker i meg.”

Lars Strandh er anerkjent fremst for sine atmosfæriske malerier som blir “fremkalt” av tusenvis av horisontale tynne penselstrøk lag på lag. Maleriene er ikke monokrome. De er komplekse med forskjellige farger, nyanser, matthet og glans. Verkene utstråler stillhet som inviterer til kontemplasjon. Maleriene kan leses i en formalistisk kontekst om man så ønsker, men det handler like mye om persepsjon og refleksjon. Med malerienes horisontale struktur kan det kanskje være en mulighet å lese inn et landskap eller hav uten at dette er direkte uttalt.

Etter å ha fordypet seg i dette maleriske uttrykket i snart 25 år er tanker rundt tid og utholdenhet essensielt og sentralt. Herunder kan spørsmål relatert til den franske filosofen Henri Bergson om vitenskapelig, målbar tid kontra en opplevelsesbasert, mer flytende, ikke lineær tid ligge til grunn for en videre filosofering. I dette er det også et paradoks eller en kontradiksjon da maleriene per se består av horisontale linjer, og dermed manifesterer den mer flytende tiden i akkurat linjer, tidslinjer. Den repetitive arbeidsprosessen kan sees på som en undersøkelse av tid i en mer eksistensialistisk retning, eller som et politisk statement i forhold til et online-samfunn eller rådende kunstdiskurs.

Tegningene er på samme måte som maleriene bygget opp av horisontale, tynne linjer lag på lag i forskjellige farger. Hver tegning har sin egen fargenyanse og rytme. Bruken av linjal gjør strekene nokså presise, men små ”feil” og spor der pennen starter eller stopper, eller kanskje et hakk i linjalen viser til prosess og tilstedeværelse.

Lars Strandh er utdannet ved Statens Kunstakademi (1996), har en meget omfattende utstillingsvirksomhet internasjonalt med flere enn 60 separatutstillinger og over 180 gruppeutstillinger bak seg. Han har deltatt jevnlig på kunstmesser som Luxemburg Art Week, Art Karlsruhe, Art Miami og Art New York. Strandh deltar for tiden på utstillingen Who’s afraid of Red Yellow and Blue på Galerie Renate Bender i München, og åpner senere i september sin syvende separatutstilling på Galerie Radial Art Contemporain i Strasbourg. I oktober deltar han på Roter Kunstsalon på Museum Villa Rot i Burgrieden, Tyskland.

Strandh er representert av gallerier i blant annet München, Hamburg, Strasbourg og Nashville, og er representert i flere større samlinger som Norsk Kulturråd, Koro, Universitetet i Oslos Kunstsamling, Haugesunds Billedgalleri, Det Kongelige Utenriksdepartement, TELENOR Art Collection, Statoil, Statens Veivesen, Rothko Museum, Daugavpils, Latvia, Forum Konkrete Kunst, Erfurt, Tyskland, Sammlung Hupertz, Hamburg, Kulturnämnden Göteborg, Statens Konstråd og flere Landsting i Sverige, og han har mottatt en rekke stipender.

www.larsstrandh.no

Galleri Mellomrommet lenke til utstillingen HER