Calina Pandele Yttredal på Galleri Røed 14.08-12.09

Calina Pandele Yttredal      I verden      Kunstnerens hjemmeside klikk HER

Separatutstilling og boklansering – galleriets hjemmeside klikk HER
14.08 – 12.09

Et møte mellom kunst og vitenskap. Malerier, tegninger, grafikk.

Utstillingsåpning og boklansering:
Lørdag 14. august kl 13.00

Utstillingen åpnes av:

Daniella van Dijk-Wennberg
(Kultursjef i Moss kommune)

Lars Elton
(Kunstkritiker)

Utstillingen er kuratert i samarbeid med André Gali.

Publikasjonen utgitt på Opera Forlag presenterer et utvalg av Yttredals verker, samt tekster skrevet av fagrådgiver Solveig Andresen, forsker og marinbiolog Lars-Otto Reiersen. Andre tekster er skrevet av kunstanmelder Tiril Flom og kunstkritiker Lars Elton.

Prosjektet ble omtalt i reportasjen i NRK1 TV Lørdagsrevyen 19.09.20 og kan sees på vedlagt lenke, spol ca 30 min frem: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/202009/NNFA02091920/avspiller

Om utstillingen

Det er en glede for Galleri Røed Jeløy å ønske velkommen til Calina Pandele Yttredals separatutstilling som presenterer et utvalg malerier, tegninger, og grafikk samlet i konseptet med tittelen «I verden».

Vi ser med dette en sjelden anledning til å presentere en anerkjent og særpreget kunstners refleksjoner over vår samtid, med blikket rettet både bakover og fremover i historien, over menneskets forhold til naturen og hvordan det tilpasser seg en rask foranderlig verden.

Utstillingen er et resultat av et pågående kunstprosjekt der kunstneren undersøker forskyvninger og endringer i den globale økologien, hvordan dyrearter er truet av befolkningsvekst og klimaendringer, og hvordan ulike dyrearter spiller avgjørende roller for fortsatt liv på kloden.

I utstillingen på Jeløy har Yttredal knyttet de globale spørsmålene til omgivelsene rundt utstillingen. Hun har blant annet vandret i naturreservatet på Søndre Jeløy sammen med miljøsjef Cecilie Kildahl og fått lov til å låne elementer herfra i forbindelse med utstillingen.

“Jeg er opptatt av møtet mellom det nære, sanselige, og eviggyldige perspektiver (..) kunsten blir et fokusert møte mellom indre og ytre verdener, der følelser og fakta, det flykyige og det faste, forteller en historie sammen,” siterer kunstanmelder Tiril Flom kunstneren i et intervju tatt på hennes atelier og gjengitt i publikasjonen «I verden».

Bildene viser blant annet dyr og landskapsmotiver fra hele verden, ofte med en vri, som i bildet «Isbjørn i jungelen» der en isbjørn titter opp fra en frodig vegetasjon. Bildet kan leses som en påminnelse om at isbjørnen mister sitt habitat når isen smelter, og kanskje må den tilpasse seg et annet klima?

–  I kunstverkene utforsker jeg det lokale mot det globale, hvordan vi mennesker er avhengige av naturen og av hverandre.