Elisabet Norseng i Sandnes kunstforening/kuben

PASTELLER 7.10 – 28. 10 2012
P i c k   u p   t h e   p i n e   c o n e s
d r o p p e d   b y   t h e   w i n d
”Tocchi” eller ”Berøringer” er en billedserie på 77 bilder som for første gang vises i sin helhet i Norge. Bildene varierer fra det lekent barnlige, til det mer abstraherte, men er alltid aksentuerte og varsomt poetiske, som var man på vandring gjennom et intimt og hemmelighetsfullt landskap formidlet gjennom et blikk uten filtre og forbehold.
I serien tøtsjer Norseng, som har bodd mange år i Paris, en typisk fransk visuell kultur med røtter i tidlig modernisme. Billedelementene hun gjør bruk av nytolker, forenkler og abstraherer hun videre. På en svært engasjerende måte lar hun dem vippe mellom noe gjenkjennelig og noe som ikke lar seg så lett plassere. Hun omarbeider dem til egnede byggesteiner i et nytt visuelt språk. Ved å plassere dem i en ny sammenheng får de også ny betydning. De blir til noe annet. Umerkelig forvandles billedspråket til en studie i forholdet mellom ulike betydnings og lesningsnivåer som ikonografiske, referensielle, kulturelle, strukturelle og kontekstuelle, og i hvordan vi oppfatter det vi ser. Hun skaper en type rom og et samspill mellom de ulike nivåene som bevisstgjør blikket, og lar betrakteren bli en reflektert deltager. Man inviteres inn i en dialog og bildenes upretensiøse og taktile natur gjør et slikt møte mulig.
Norseng begynner hvert bilde med å tegne et blyant rektangel som hun på ulike måter leker med, spiller opp mot, berører eller bryter: Begrensningen bli en frigjørende stimulans som trigger løsninger og skaper spenning. Og også her finner man igjen berøringstemaet. Hun får ytterligere motstand ved å velge tykk pastell på et begrenset format. Konsekvensen er at berøring også blir en viktig del av det visuelle uttrykket. Samtidig søker hun en frihet ved å utforske hvor stor variasjon hun kan oppnå uten å bryte med forutsetningene. Begrensningene genererer ulike prosesser som overskrider det rent subjektive, en slags undersøkelse eller oppdagelsesferd hvor man finner ting underveis mens man går. Det er det utstillingens tittel; et sitat av Tu Fu (712-770), peker på. Sitatet og alle bildene er å finne i boken TOCCHI fra 2011 ledsaget av en tekst av Hanne Holm-Johnsen, kurator ved Preus Fotomuseum. Boken er til salgs under utstillingen.
Elisabet Norseng har en rekke utstillinger bak seg bl.a. i Paris, Roma, Gøteborg, Malmø, København, Helsinki, Akureyri, Reykjavik. Lillehammer Kunstmuseum, Bergen Kunstforening, Haugar; Vestfold Kunstmuseum, Henie-Onstad Kunstsenter, Galleri Wang, – Semmingsen, Tegnerforbundet, Oslo Kunstforening og W17/Kunstnernes Hus.
I tillegg til utstilling på Galleri Sølvberget i 1992 har Norseng flere berøringspunkter med regionen, bl.a. gjennom opphold på Stolpebua på Orre 1986,
Sykkelfabrikken i Sandnes, 1992. Geitungen Fyr på Karmøy, 2001, og Frida Hansens Hus på Hillevåg, 2008. I hennes video Invisible dots fra 2008 som har vært vist i Roma, Zurich og Oslo, hvor b.l.a. bilder fra Jærstrender var framtredende… Og urframføring av videoen: Fleuve et cascade du present comme un seul battement de coeur på Tou scene i 2008 med Gaute Vikdal live på trombone. www.elisabetnorseng.com
Adresse:, Olav Kyrres gate 5, 4. etg. (KINOKINO), Sandnes.
www.sandnes.kunstforening.net Åpningstider: onsdag kl. 12.00 – 19.00, torsdag og fredag
kl. 12.00 – 18.00, lørdag og søndag kl. 12.00 – 16.00, stengt mandag og tirsdag