Gabriella Gøransson stiller ut i Moss Kunstforening
Moss Kunstforening ønsker velkommen til utstillingsåpning
lørdag 17. august 2013, kl. 13.00.
Kulturelt innslag ved Elfi Sverdrup, Elisabeth Sørheim, formidlingsleder i N.K presenterer kunstnerne, og åpner utstillingen.
Moss Kunstgalleri ved Moss kirke, Tor – fre 11 – 15 , Lør 11 – 14, Søn 12 – 16
T. 69 25 34 40 E-post: [email protected]
pressemelding
Work
Moss kunstforening fra 17.august 2013. Kunstnere: Gabriella Göransson, tekstil, Jorun Halsnes Schumann, tekstil, Ragnhild Winsvold, keramikk.
Fra verksted til verden. Gabriella Göransson, Jorun H Schumann og Ragnhild Winsvold viser arbeider i tekstil og keramikk. De kaller sin utstilling Work, og dermed henleder de også publikums oppmerksomhet bakover. Til verkstedet, atelieret, og alt arbeidet som ligger forut for en utstilling.
Verkstedet er ikke bare et sted for realiteter, det rommer også hemmeligheter. «Hva jeg vil, og hvordan jeg får det til»-hemmelighetene. Kunstnerens tanker, drømmer og arbeidsmetoder, oppfinnelser underveis for å få til det en vil. Det som gjør at akkurat disse arbeidene vi her ser, aldri er sett før.
Utstillingen Work er resultater av omformingsprosesser der materiale og ideer smelter sammen, og utstillingen er en felles rasteplass for tre ganske ulike kunstnere. Göransson, H Schumann og Winsvold har alle en lang arbeidsdag bak seg i verkstedet. H Schumann og Göransson studerte sammen ved tekstillinjen på Kunst og håndverkskolen i Oslo på 90-tallet. Winsvold lærte keramiske ferdigheter på høgskole i Edinburgh og har siden 1973 hatt sitt verksted i Ski. H Schumanns verksted er på Nesodden, mens Göransson holder til i Oslo.
På det tekniske fagområdet er de tre ulike, og på innholdssiden er det tre ganske forskjellige stemmer vi hører. Fellesnevner for de tre må være: kjærlighet, trofasthet og forskertrang i forhold til eget materiale. Vi snakker om materialene tekstil og leire.
For Göranssons del har tekstilen form av papir. Hos henne blir tekstil til papir, og papir til skulptur, i en spennende prosess. I verkene på utstillingen Work har Göransson gjenbrukt sin mors materiale. Moren, Eli Marie Johnsen, er tekstilkunstner, og hun har restegarn av lin som Göransson har laget en stor installasjon av. Slik blir verket Morsarv både en nyskaping og en tradisjonsbærer. Ikke sett før, men med røtter i andre kunstneres verk og i egen barndom.
Det tekstile materialet uttrykkes hos Jorunn H Schumann gjennom veven, i ulike former. Skjerf og sjal, bilder og veggtekstiler. H Schumann søker fram materialenes egne valører ved hjelp rik og komplisert mønstervev og bruk av små romdannende nest i flaten med nål og tråd. Den nedskalerte fargebruken virker forfinet og foredlet. Stingene hun griper inn med danner relieff og rom, lyset får mer å spille på. Som i det åpenbart sakrale arbeidet Fem søyler. Og det er ikke karveskurd, det er ikke vaffelsøm vi ser, men det ligner. Det er Jorunn H Schumanns overflate. Som rommer en dybde.
Hos keramiker Ragnhild Winsvold har vi å gjøre med robust leire som er formet, brent, glasert og så utsatt for raku-brenning. Rakuen foregår ved utendørs brenning i en liten gassovn i ca en time ved nesten 1000 grader. I utstillingen kan vi se at glasurer er krakelert, og alle gråtoner ser ut til å ha styrt seg selv. Et kontemplativt uttrykk som resultat av en sjokkartet behandling. «Deretter skrubbes gjenstandene rene», forklarer Winsvold helt enkelt på egen hjemmeside, som om dette var en normal dag ved kjøkkenbenken.
Winsvolds teknikk har dype røtter, men hennes arbeider er helt hennes egne. Hun gir oss tankegods i leirgodset og retter også vårt blikk utover med keramikkarbeider som All We Need; de lukkede, fylte rissekkene, de åpne bollene, klare til å ta imot. Winsvold appellerer gjennom sine arbeider til våre holdninger og våre handlinger.
Elisabeth Sørheim, Norske Kunsthåndverkere
Pressen ønskes velkommen onsdag den 14 august kl 13
Utstillingen står til 22 september