Grethe Unstad stiller ut i Kunstgarasjen i Bergen 05.05 – 11.06.23

TEMPORA

KUNSTGARASJEN ER ÅPEN TORSDAGER 16-19.00, FRE-SØND. 12-16. Galleriets nettside klikk HER

Fargens lyskraft og koloritt står sentralt i Unstads arbeider. Gjennom den maleriske prosessen undersøker hun hvordan fargene påvirkes av hverandre, hvordan hver enkelt farge defineres av fargene de står i forhold til. I mange av arbeidene får fargen spille hovedrollen, og fargen er frigjort fra tingen den stammer fra, i et abstrahert og forenklet uttrykk.

Parallelt med de abstrakte arbeidene jobber Unstad med stilleben hvor spørsmål omkring form, rom og flate og ulike fargemøter utforskes med utgangspunkt i hverdagsobjekter. Grethe Unstad henter impulser fra hverdagen og er opptatt av det prosaiske og nære, det sanselige og observerte. I maleriene oppstår et samspill mellom figurasjon og abstraksjon når møtene mellom fargeflater og kjente ting fra hverdagslivet kommuniserer og gir liv til hverandre.

Her finnes både en stillhet og spenning i uttrykket i enkeltarbeider, mellom de ulike arbeidene og mellom de ulike uttrykkene.

Teknikken Grethe Unstad bruker er kasein- og/eller eggoljetempera. Det er en gammel teknikk hvor kasein (osteproteinpulver) eller egg er en del av bindemiddelet og emulsjon lages av egg, olje og vann som kunstneren blander med pigment.
“Tempera gir en veldig klarhet og rikdom i fargen og det oppstår en romlighet i selve fargeflaten som jeg ikke oppnår på samme måte ved bruk av andre malemedier. Jeg legger på lag på lag med tynne skikt av maling, slik at den endelige fargen oppstår gjennom blanding av transparente fargelag. Temperamaleriet gir en nesten fløyelsaktig overflate og skaper et vakkert og sanselig uttrykk, avhengig av hvordan lyset faller på flaten.”

Grethe Unstad f. 1959 er fra Stjørdal, men har bodd og arbeidet i Bergen i en årrekke. Hun er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi (KMD) 1992. I tillegg til egen kunstnerisk praksis, har hun siden 1992 vært en del av den faste undervisningsstaben ved Kunstskolen i Bergen (KiB) hvor hun var rektor fra 2005 – 15. Unstad har bl.a. stilt ut ved Oslo Kunstforening, Tromsø Kunstforening, Møre&Romsdal Kunstnersenter, Nordnorsk Kunstnersenter og private gallerier. Hun har utført flere utsmykningsoppdrag, bl.a. Apeltun Skole, Eikelund Kompetansesenter, Det Nye Rikshospitalet i Oslo, St. Olav Hospital i Trondheim og Alrek Helseklynge, Bergen. Arbeidene hennes er representert i flere samlinger, som Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Nord-norsk Kunstmuseum og Nordland Fylkeskommune. I 2015 ble hun tildelt Statens 10-årige arbeidsstipend.

Bildet: “Lysstreif – mellom rødt og caput mortuum”
kasein- og eggoljetempera på bomullslerret , B 190 x H 95 cm, 2023.