Jon Gundersen i Kunstnernes Hus

Øverst: Elise Storsveen Geometrisk initiativ 1 Nederst: Jon Gundersen Stein med glidelås. Foto: Børre Høstland
Øverst: Elise Storsveen Geometrisk initiativ 1
Nederst: Jon Gundersen Stein med glidelås. Foto: Børre Høstland

Velkommen til utstillingsåpning fredag 14. november 2014 kl 19.00 

Jon Gundersen og Elise Storsveen

TELLUS TELL US
14. november 2014 – 4. januar 2015

Kunstnernes Hus presenterer utstillingen TELLUS TELL US med Jon Gundersen og Elise Storsveen, to generasjoner kunstnere som også er far og datter. Utstillingen inkluderer et nyprodusert samarbeidsprosjekt samt et større utvalg individuelle arbeider fra 1980-tallet til i dag. Felles for de to kunstnerne er deres mangeårige interesse for samtidskulturens leftovers; en encyklopedisk ambisjon som har gjenklang hos mange samtidskunstnere. Deres intensive samlervirksomhet av forkastede gjenstander, bilder, tidsskrifter og bøker gjennom flere tiår har resultert i et gigantisk og høyst personlig arkiv. Gjenstandene bearbeides og settes sammen i installasjoner, collager og assemblager der tiden blir elastisk og fortid og nåtid møtes i fantastiske konstellasjoner.
Underliggende i Gundersen og Storsveens prosjekt ligger en interesse for vitenskapelige systemer og forsøket på å skape orden i kaos. Hvordan samler vi kunnskap og hvordan bruker vi den? Prosjektet synliggjør forgjengeligheten i vitenskapelige beskrivelser og hvordan kunnskap produseres og kasseres. I Gundersens subtile og surrealistiske bearbeidelse av funnede objekter, en glidelås på en sten eller en trekkopp-nøkkel på et sneglehus, lirker han ut tingenes iboende muligheter. Storsveens monumentale svart-hvitt fotografier gis en ny betydning idet de løsrives fra sin opprinnelige kilde. Anatomiske studieobjekter i hovedsak hentet fra medisinsk litteratur forvandles til begjærsobjekter gjennom kunstnerens grep, og referansene til en modernistisk fotohistorie er tydelige.
Utstillingen utforsker ulike skalaer og kronologier– fra det uendelige til det mikroskopiske, fra universets historie til kunstnernes univers i atelieret. Dette ser vi for eksempel i Storsveens arkitektoniske krittegning av rom, linjer, volumer og former registrert i hennes atelier. Utstillingens store fellesarbeid opptar en hel overlyssal og har form som en lesesal. Her fremstår Gundersen og Storsveens prosjekt som øvelser i hvordan bilder og objekter kan skape nye sammenhenger og oppløse gitte betydninger gjennom en kunstnerisk bearbeidelse. Utstillingen på Kunstnernes Hus blir en mulighet for å tenke i fellesskap: med deres egne ord å svare på spørsmål som ikke har blitt stilt.
Jon Gundersen (født 1942) bor og arbeider i Oslo og er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo (1963 -67). Han har hatt en rekke separatutstillinger, deriblant ved Bomuldsfabriken Kunsthall, Kunstnerforbundet og Stenersenmuseet. Han har blitt innkjøpt av institusjoner som Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd og Oslo Kommunes Kunstsamlinger. Gundersen har også gjennomført en rekke store utsmykkingsprosjekter, deriblant ved Sentralsykehuset i Trondheim, Hamar Rådhus, Universitetet i Oslo, Rikshospitalet, Ullevål Sykehus og helt nylig i Nordmarka i Oslo.
Elise Storsveen (født 1969) bor og arbeider i Oslo og jobber hovedsakelig med collage og maleri. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1988-92) og Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet (1992-96). Hun har hatt en rekke utstillinger, deriblant ved Kunstnerforbundet, Galleri Soft og 0047. Storsveen har i en årrekke undervist ved kunstakademiet og arbeider i tillegg med fanzinen Album med Eline Mugaas, som nylig har blitt presentert på MOMA i New York, Kunsthalle Zürich og New York Art Book Fair. Hun står også bak en rekke offentlige utsmykkingsoppdrag, deriblant ved Ila Landsfengsel, St. Olavs Hospital i Trondheim og Litteraturhuset i Oslo.
For spørsmål, kontakt [email protected]

jong
Jon Gundersen og Elise Storsveen 1969