Marte Aas stiller ut i Kunsthall Trondheim

Marte Aas – Francine (was a machine)
Utstillingsåpning
Torsdag, 17. januar, 18.30
Marte Aas: Francine was a Machine, 2019. © Marte Aas & BONO 2019
Kunsthall Trondheim kan med glede invitere til åpning av årets første utstilling; Francine (was a machine) av filmskaper og fotograf Marte Aas, torsdag 17. januar kl. 18:30 – 20.00.
Gratis adgang og enkel servering på åpningen.
“Jeg vil fortelle en historie” – slik starter filmen som har gitt navn til denne utstillingen. Historien Marte Aas forteller, er den om René Descartes’ mekaniske datter, en fabel om den rasjonelle vitenskapsmannen som skaper en menneske-lignende maskin som erstatning for sin døde datter, Francine. Under en stormfull sjøreise oppdaget besetningen dukken i Descartes’ lugar og kastet den redselsslagne over bord.
Francine var en maskin, en automat, en tidlig slektning av dagens Sophier, snart i ferd med å bli normale elementer av hverdagen – som kjøleskapet, som kanskje allerede er nokså intelligent og møter oss med et stivt smil, om vi bare tar oss bryet med å legge merke til det? I Marte Aas’ arbeider er det hverdagslige levendegjort med et blikk som tilbyr oss noe som
er velkjent, men udefinert – på en måte som kan minne om den fremmedes troskyldige blikk i møte med et nytt sted, eller det forvirrede øyeblikk vi kan oppleve før fortolkning slår inn. Gjennom hele kunstnerskapet bruker hun dette blikket, et blikk som også innebærer en tillit til bildet og til kameraet. Gitt tid – hva vil dukke opp? Hva kan sees? I det tilsynelatende ordinære og hverdagslige dukker nye lag og nye betydninger overraskende opp.
Francine (was a machine) kombinerer film, fotografi og objekter. Utstillingen vises fra 17. januar – 28. april i kunsthallens første etasje, og er i samarbeid med Minimalen Kortfilmfestival.
Takk til Kulturrådet og Billedkunstneres Vederlagsfond.
Kunstnersamtale med Marte Aas
Les mer om utstillingen