NINA BANG og PER HESS utstillinsåpmnoing og performance 10.juni Galleri Sagene Kunstsmie
Franz Kafkas novelle DIE VERWANDLUNG har inspirert Ingebjørg Une Hagen og Nina Bang til et samarbeide gjennom pandemien.
I novellen våkner Gregor Samsa en morgen forvandlet til et enormt insekt. Med skulpturer, grafiske arbeider og neon undersøker kunstnerne sine egne koblinger til Kafkas absurde verden gjennom aktuelle temaer som ecocide, overvåkning, big data og digitalt utenforskap.
Per Hess og Risto Holopainen framfører lydperformancen NEONMEDITASJONER på utstillingsåpningen 10.juni kl. 18. I den spektakulære performancen omdannes farget neonlys til lyd gjennom elektronisk sampling. Det foreligger en bok om verket som alle fritt kan ta med.
Nina Bang (*1956 i Oslo) bruker et minimalistisk formspråk, og hun bruker transparente materialer som glass, plast og tynne papirer som hun bearbeider med farger fra pensel eller trykk, ofte i store formater. Ett av arbeidene hun viser i Sagene kunstsmie er PASSASJE, en installasjon som består av transparente lag med polyesterduk. Med elementer fra optikken og anatomien kretser den omkring Blikket og den eksistensielle erfaringen av det å se hverandre og det å bli sett. Ved siden av sin utstillingsvirksomhet, har hun utført et stort antall kunstprosjekter i offentlig rom. Hennes arbeider er representert i Nasjonalmuseet og Oslo kommunes kunstsamling.
Ingebjørg Une Hagen (*1956 i Oslo) har prehistorisk kunst, animisme og dybdeøkologi som viktige inspirasjonskilder, som i installasjonen PUNKTERT LIKEVEKT. Her bruker hun sin særegne collageteknikk basert på detaljert utførte grafiske trykk kombinert med gjenstander og materialer som har vært i bruk, som rester av lær fra håndverksproduksjon, pels, sølvtøy, elektronisk søppel, klesklyper, kartgrunnlag ,bein, tre, kranier, vesker, symaskin. PUNKTERT LIKEVEKT inngår en i serie verk inspirert av tittelen og teorien «Punctuated Equilibrium» (Stephen Jay Gould og Niels Eldredge 1972) om radikale og brå endringer i evolusjonen etter kriser. Hagen har hatt en rekke separatutstillinger og kunstneriske utsmykkinger og er representert bl.a i Nasjonalmuseet og Oslo kommunes kunstsamling.
Per Hess (*1946 på Kongsberg) er en billedkunstner som arbeider med maleri, grafikk og neon. Han arbeider ofte i en politisk kontekst, som i utstillingen SILVER MIND / seminaret HØYTEKNOLOGI OG HUMANITET på Kongsberg 2021. Hess har en rekke utstillinger bak seg, blant annet ved Biennale di Venezia i 2013. Han mottok Rune Brynestads minnestipend i 2017.
Risto Holopainen (*1970 i Sverige) er en svensk musiker og komponist innen samtidsmusikk. Han studerte komposisjon ved Kapellsbergs Musikskola i Härnösand og ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til kammermusikk, elektroakustiske verk, radiohørespill og musikk til danseforestillinger har Risto Holopainen laget flere animasjoner, jobbet med grafikk, installasjoner, performance, og utgitt romanen Skrapan samt en rekke essays.
Galleri Sagene kunstsmie er et kunstnerstyrt galleri, med støtte fra Sagene Bydel og Norsk Kulturråd. Link HER