Thorbjørn Egner i Tegnerforbundet

Thorbjørn Egner og Marokko
Thorbjørn Egner fik Tegnerforbundets reisestipend i 1948 og dro med dette på studiereise våren 1949 til Italia, Frankrike, Algerie og Marokko. I Italia reiste han sammen med kunstnervennene Knut Rumohr og Reidar Fritzvold til Venezia, Napoli, Roma og Asissi. Deretter dro han alene fra Marseille via Algerie til Marokko.
I Marokko kom han først til den gamle kongebyen Fez. Senere dro han videre til Casablanca og Marrakech. I Fez vart han spesielt opptatt av ”medinaen”, den gamle araberbyen, og han laget et stort antall reiseskisser derfra, etter hvert som han ble trygg på  bevege seg rundt i denne delen av Fez. Dette var før Marokko ble et vanlig turistreisemål  og det vandret ikke så mange europeere rundt i gamlebyen, Fez El Djedid.
I forbindelse med årets hunderårsmarkering har vi i utstillingen valgt ut reiseskisser fra Fez og Marrakech. Noen av skissene fra Fez har han bearbeidet etter at han kom hjem til Norge, og han laget en illlustrert artikkel fra Fez, ”En dag i medinaen”, i Unge kunstneres julehefte ”Juleglede”, høsten 1949. To av reiseskissene var med på Høstutstillingen 1949.
På hele reisen skrev han jevnlig illustrerte brev hjem til sin Annie, og vi har i utstillingen montert opp brevene fra Marokko. Han skriver til henne om sin hjemlengsel og sine erfaringer og avslutter det siste brevet med sine tanker om å reise tilbake. ”I det hele tror jeg at jeg har lært så mye på denne turen av skade – at når vi begge drar nedover skal det bli en vellykket tur”. Det skulle gå 15 år før han kom tilbake til Marokko. I 1964 dro han ti Marokko, med sin Annie og resen av familien, og reiste med skisseblokk og penn i 3-4 uker rundt i store deler av landet.
Marokko fikk stor betydning for ham og livet i de marokkanske byene ble en del av inspirasjonen til hans illustrerte fortelling om ”Folk og røvere i Kardemomme by”.