Tone Hellerud har utstilling i Sveits

Vernisage i Casa Atelier Bedigliora, Sveits, 22. september 2012 fra 15-19 med aperitivo.
Tone Hellerud (f 1953) viser sine arbeider i Casa Atelier Bedigliora etter et 3 måneder langt atelierstipend i atelieret. I prosjektet ”Kryssende linjer”, ”Kreuzende Lienien”, trekker kunstneren bokstavelig talt linjene eller trådene helt tilbake til 1973/74 da hun var praktikant i vevstuen ”La Vignora” i samme landsby. Vevstuen eksisterer den dag i dag og Tone Hellerud har integrert vevstuen i prosjektet ved å montere en del av utstillingen der.Tone Hellerud er tekstilkunstner med hovedfag fra Kunsthøgskolen i Oslo. Veven eller tråden har under hele hennes prosjekt vært en metafor for å bygge strukturer. I utstillingen ”Kryssende linjer” vises arbeider helt fra 1994. De nye arbeidene består av tegninger + håndspunnet tråd (på håndtegn) av grønn ull som kommer fra vevstuen ”La Vignora”, (alt utført i Casa Atelier).
En serie på10 tegninger kalt ”Notat 1-10” kan være dagboknotater og assosiasjoner for prosjektet. Alle tegningene er tegnet på patronpapir 26x38cm. (Patronpapir er spesielt rutepapir for å tegne bindemønster for kompliserte vevnader) I THs tegninger frigjør streken seg fra å følge rutene på papiret. Motivene er delvis naturalistiske og geometriske konstruksjoner og poetiske betraktninger. Tegningene er montert i rammer og henger i et samlet rutenett på veggen.
Videre viser utstillingen tegninger utført på flere lag papir. Papiret som er brukt er håndlaget rispapir og kalkerpapir. 3 av tegningene er i høydeformat 54×137 cm og er satt sammen av strukturer som ved første øyekast kan minne om vevde veggtepper. 6 tegninger er 54x54cm og poetiserer over temaet natur, kommunikasjon og struktur. Papirlagene i tegningene sys sammen med silketråd. Lagene og tråden gir tegningene flere dimensjoner. Tegningene er i blandet teknikk hvor både blyant, tusj, akvarell, akryl og tråd er benyttet.
I tillegg til tegningene viser TH arbeidet ”Grønn linje” fra 2009, 110x110cm, akrylglass, ullstoff og papirtråd. ”Memory I og II” fra 2008, 110x54cm, akrylglass, ullstoff, vokset tråd og forgylling. ”Tekstilkunst for lange reiser”, 2000, ”Prototypes”, 2008, ”Icotex”, 2008, ”Osseouse tissue”, 2011, 10x140x7cm, håndvevet i materialene lin og papirtråd og ”Open” fra 1994.
Utstillingen vil vare fram til 28.september 2012.
Utstillingen er støttet av Norwegian Ministry of Foreign Affairs.