Velkommen til Juleutstilling i Kunstnerforebundet

Juleutstillingen i Kunstnerforebundet - tolket av Leonard Rickard
Juleutstillingen i Kunstnerforebundet – tolket av Leonard Rickard

Lørdag 28. november kl. 12 åpner JULEUTSTILLINGEN i Kunstnerforbundet for 115. gang. Årets invitasjon er tegnet av kunstneren Leonard Rickhard. I desember 1910 åpnet Kunstnerforbundet for første gang med nettopp Juleutstillingen. Kunstnerforbundets første lokaler i Rosenkrantz gate 13 B ble en livlig salong fylt med kunst og diskusjoner. I denne rike tradisjonen former vi årets Juleutstilling: Kunstnerforbundets saler fylles med kunst og kunsthåndverk av våre fremste kunstnere.
Mang en kunstsamling har sin opprinnelse gjennom kjøp på Kunstnerforbundets Juleutstilling. Flere hundre verk av like mange kunstnere i alle sjangere og kategorier er representert. Blant de mange hundre verkene er det mulig å gjøre et funn.
Jubileumsrom
I anledning 40 års jubileet for Norske Kunsthåndverkere har vi laget et eget Jubileumsrom i salene i andre etasje. Her er toppnavnene innen norsk kunsthåndverk representert sammen med de unge og lovende. Vekt er lagt på brukstingene og peker frem mot vår store satsning: utstillingen «Pottery is back!» som kommer på nyåret med Gjertrud Steinsvåg som kurator. Rett fra Stockholm og Sven-Harrys Konstmuseum kommer Inger Johanne Rasmussens tepper, ikke tidligere vist i Oslo. Stian Korntved Ruud og Jørgen Platou Willumsen som sammen utgjør designduoen KNEIP har fått Kunstnerforbundets utstillingsvindu til disposisjon for å vise sine Object of Curiosity, inspirert av Wunderkammer eller Raritetskabinettene som ble populære fra renessansen av: samlinger av all verdens objekter som på 1700- og 1800-tallet ble overført til museene. Rud mottok Kunsthåndverksprisen 2015 for sitt arbeid Daily Spoon på Årsutstillingen.
Farger og historikk
Overlyssalen er malt i fargene blått, grønt og gult. Innslag av disse fargene går også igjen i utstillingen forøvrig. Fargene er hentet fra arkitekten Herman Munthe-Kaas plakat til Nye Hjem-utstillingen i 1920. Konkurranseutkastene ble vist i Kunstnerforbundet der Munthe-Kaas gikk seirende ut. Sammen med Gudolf Blakstad tegnet Munthe-Kaas’ Kunstnerforbundets lokaler i Kjeld Stubs gate 3, deriblant vår legendariske Overlyssal som ble innviet i 1919. Blakstad og Munthe-Kaas var begge assistenter av Rådhusarkitekten Arnstein Arneberg og dette ble deres første samarbeidsprosjekt. Tidlig på 20-tallet laget de i fellesskap en rekke interiører der nettopp møbler, innredning, veggfarger og kunst var nøye tenkt sammen. Nå tar vi Munthe-Kaas’ plakatfarger ut i virkeligheten og lar samtidens kunst og kunsthåndverk få spille mot veggfargene og tanken om et moderne hjem.
Borgen Åndelige Kor vil tradisjonen tro synge Juleutstillingen inn.
HJERTELIG VELKOMMEN!