Toralv Maurstad er død

Det var med stor sorg at vi mottok budskapet om at Toralv Maurstad døde fredag, 95 år gammel. Han sovnet stille inn etter et langt og begivenhetsrikt liv. Toralv var en av Norges største scenekunstnere gjennom tidene, og tilhører det vi kaller gullalderen i teatret. Med ham har de største gått bort. Toralv hadde ikke talent, han var talent! Det har lært oss rundt ham så ufattelig mye. Toralv Maurstad vokste opp både med og i teatret som et ekte teaterbarn. Han var sønn av Tordis og Alfred Maurstad, også to store teaterlegender. Toralv Maurstad debuterte som syvåring med rollen Mamilius i Et vintereventyr av William Shakespeare, men samtidig også med en barnerolle i Peer Gynt der hans far, Alfred Maurstad spilte Peer. Etter endt utdannelse fra Royal Academy of Dramatic Art i London, debuterte han i 1949 ved Trøndelag Teater. Han flyttet til Oslo og Det Nye Teater to år senere. Da hadde han også en større rolle i Kranes Konditori. Allerede fra starten viste han nettopp evnen til å mestre komedie som ingen annen, samtidig som han mestret drama like godt. Det var dette mangfoldet i talentet hans som gjorde ham elsket av publikum, og senere til en strålende regissør. Han ga aldri opp skuespillerkarrieren. Som 90åring mottok han Heddaprisen for rollen som John i stykket Overføring på Det Norske Teatret. Allerede i 1963 fikk han Kritikerprisen. Siden fulgte de største oppgavene både på scenen, i film, radio, TV, for ikke å snakke om alt han gjorde som regissør.

Toralv Maurstads siste rolle var nettopp i Peer Gynt på Det Norske Teatret, før han ble syk. Rollen Peer Gynt har fulgt ham gjennom livet, og vi kan med hånden på hjertet si at ingen kjenner verken rollen eller stykket bedre enn ham. Han spilte rollen i samspill med Knappestøperen, og det var en særdeles stor teateropplevelse å følge hans blikk gjennom det som ble nok en stor teateropplevelse. Toralv Maurstad trakk publikum i kraft av seg selv og sitt talent, men aller mest i kraft av sin unike magi som scenekunstner.

Toralv Maurstad var æresmedlem i Kunstnerforeningen. Han vil forbli et forbilde for oss som opplevde ham eller arbeidet med ham. Hans bok For et liv sier det meste. Nå er siste ord sagt, og det er tomt. Vi fylles av en stor verdig ærbødighet, og takknemmelighet for alt vi har fått. Vi lyser fred over Toralv Maurstads minne.

Toralv Maurstad har mottatt følgende æresbevisninger

Foto: Nationaltheatret