Worm Winther, scenograf og medvirkende i teateroppsetningen NEIN i Berlin

NEI (NEIN)
Et skuespill av Jörg-Michael Koerbl
Aksjonsteater av og med Neibanden
Urpremiere: 30.11. 2012
Norsk-tysk produksjon av Tone Avenstroup, Støttet av Norsk kulturråd Oslo og Theaterhaus Berlin/monoblock production. Tragedie i to akter for sju figurer, en trekanthistorie spilles i åttekant. Trommer: Aaron Snyder (Eple), resitasjon: Rex Joswig (Sort), video: Carola Lehmann (Regina), sang: Margareth Kammerer (Korint), produksjonsassistent: Ariane Sept (Dukke Korint), sufflør: Silvia Koerbl (Einsteinauge), regi: Tone Avenstroup (Frixibrixi), musikk: Bernd Jestram, scenografi: Worm Winther.
NEI(NEIN) ble skrevet høsten 1999 i et hus på stranda i Danmark og publisert året etter. Det er en minimalistisk tekst basert på det å si nei. De sju figurene i stykket fornekter hverandre stadig, det gjør det til den tragedie. Nei – et utsagn blir iscenesatt. Teksten er entydig, men etter en stund løser det entydige seg opp, ordet nei surrer i hodet, teksten snur seg og blir til musikk.
EPLE elsker KORINT som elsker seg selv. KORINT har en affære med SORT som har ikke elsker noen. SORT har tidligere elsket REGINA som har en affære med EPLE. EINSTEINAUGE har lenge vært sammen med FRIXIBRIXI, de kan verken elske hverandre eller skilles. EPLE blir forelsket i DUKKE KORINT.
NEI har ikke vært oppført tidligere. Lyriker og regissør Tone Avenstroup tar utfordringen med å konkretisere dette post-müllerske skuespillet. Sammen med sin kollega og scenograf Worm Winther organiserer hun en Neibande (die Neinbande) bestående av kolleger fra flere land med base i Berlin. NEI er det første felles teaterprosjektet til Avenstroup og Winther siden tiden med det norske teater- og performancekollektivet BAK-TRUPPEN. Musikken i denne oppsetningen er det Bernd Jestram fra det kjente bandet Tarwater som står for. Med seg har han Rex Joswig, sanger fra bandet Herbst im Peking, som figuren Sort. Med Margareth Kammerer (som Korint) og Aaron Snyder (som Eple) blir den musikalske kvartetten komplettert. En stum kvartett kontrasterer musikken.
NEI vises i AckerStadtPalast, som er et nyåpnet spillested for Berlins “Freie Bühne Mitte”. Den norske versjonen av stykket spilles i Oslo til våren.
Stykkets forfatter Jörg-Michael Koerbl kommer fra Stendal i det tidligere DDR og har siden 1978 arbeidet som dramaturg, regissør og forfatter ved bl.a. Volksbühne, Deutsches Theater Berlin og Berliner Ensemble. Han har medvirket i flere av Heiner Müllers oppsetninger. Koerbls tekster er å finne på www.lulu.de.
Neibandens kunstnere kommer fra Norge, BRD, DDR, Italia, USA og har truffet hverandre via konstellasjoner og bands som anarchopower, BAK-TRUPPEN, Big Daddy Mugglestone, Herbst in Peking, Peepshow i Baiz, sOlOduOtriO, Spell on!, Tarwater, The Magic I.D.
“Med et ja ville det være halvt så bra.” (Jörg-Michael Koerbl)
Urpremiere: 30.11. 2012 kl. 20
Videre visninger: 1.12. og 2.12.2012 kl. 20
Sted: AckerStadtPalast, Ackerstr. 168/179, 10115 Berlin
Billetter: 12 / 8 €, bestilling under nummer +49 30 4410009 eller www.ackerstadtpalast.de
Nettside: www.neinbande.net (online f.o.m. 26.11.2012)
For videre informasjon: Ariane Sept, [email protected], +49 178 7278532