|

Einar Wexelsen med viktig bok – DANIELS KRIG

I FORBINDELSE MED FRIGJØRINGSMARKERINGENE ETTER 2. VERDENSKRIG, OG IKKE MINST NY FOKUS PÅ KRIGSHANDLINGENE I NARVIK, VIL JEG GJERNE HENLEDE OPPMERKSOMHETEN PÅ MIN ROMAN «DANIELS KRIG» SOM ER KOMMET UT PÅ LIV FORLAG, sier Einar Wexelsen.

Synet som møtte meg sitter som spikret den dag i dag. Inne i ruinen lå en mannsskikkelse blant nedraste steiner og rusk og rask, og over ham sto Malla og krafset med labbene på brystet hans. Da hun fikk se meg, gikk ulingen over i klynk og pistring. …

Den fantasifulle Daniel Forsberg vokser opp i Narvik på 1940- og 1950-tallet, en by med dype spor av andre verdenskrig. Farens merkelige død driver ham på flukt fra seg selv og gir ham en egen krig å utkjempe. Mye av fortellingens bakteppe er basert på virkelige hendelser fra krigen i Nord-Norge som

varte i to måneder etter at resten av landet hadde kapitulert. Daniel kommer i kontakt med mennesker som er preget av krigen på forskjellig vis, også fra andre steder. Det nære forholdet til to av dem og deres erfaringer hjelper ham til å ta et endelig oppgjør med seg selv og sin egen traumatiske fortid.

Daniels krig er en fortelling om skyld og anger, men også om å bryte lenker.

YTRINGEN:
“Min konklusjon er at dette er en utrolig vakker bok. Men også smertefull. Den er usedvanlig godt skrevet, den er uredd – skrevet med hjerteblod og den har et viktig budskap til oss alle. De stundene en kjenner seg selv igjen er ikke behagelig, men hvem har sagt at litteratur skal være det……?” Magne Olav Brevik.

Einar Wexelsen (f. 1944)

Einar vokste opp i Narvik. Som kunst- og kulturhistoriker kan han se tilbake på et langt og variert yrkesliv: Generalsekretær i Fortidsminneforeningen, sjef for Sandefjordmuseene, sjef for Stenersenmuseet i Oslo og direktør for Haugar Vestfold Kunstmuseum. Han har skrevet flere bøker, fortrinnsvis om bildekunst. Dessuten har han vært redaktør og medforfatter av bokverk og tidsskrifter, og har i tillegg publisert et stort antall artikler.  Daniels krig er hans  første roman.