Lord Byrons ”Childe Harolds pilgrimsferd”

Bokomslaget

Boklansering av Geir Uthaugs norske gjendiktning
Bokvennen inviterer til boklansering og Byron-feiring torsdag 10. mai kl 19 i anledning av at klassikeren ”Childe Harolds pilgrimsferd” blir utgitt i Geir Uthaugs komplette norske gjendiktning. (cabnto I-IV) Det er 200 år siden de første cantoene kom på engelsk, og 17 år siden Uthaug utga de to første cantoene av diktet på norsk . (”En Byronbragd” skrev VG)
Det blir et variert og morsomt program. Med Geir Uthaug, skuespiller Morten Røhrt og klassisk gitarist Petter Richter. Historikeren Torleif Hamre kåserer om frihetskampen i Spania, som Byron skrev om i diktet. Det er duket for en poetisk, eksotisk , romantisk og lærerik aften.
Sted: Bokvennens lokaler i Universitetsgaten 14 vis-a-vis Nasjonalgalleriet. Tid: torsdag 10. mai klokken 19. Det servers vin og enkel, men velsmakende spise. Velkommen!
Lord Byron

Childe Harolds pilgrimsferd (1812-1818) var Byrons inngangsbillett til litteraturhistorien. Møt den unge mannen som har drukket dypt av livsbegeret opg søker sjelebot ved å reise ut og beruse seg i inntrykkene, slik Byron selv gjorde, i årene 1809-11 i Spania og Hellas, og siden i landflyktighet i Sveits og Italia etter å ha bli kastet ut av det gode selskap i England på grunn av sladder og skandaler. I diktets andre del tar Byron til motmæle: et oppgjør med folk som støtte ham bort, men også med det livet han har ført. Byrons stemme lyder kanskje aldri så gjennomtrengende og sannferdig som her.
Men først og fremst er verket en glitrende, sanselig og til tider mektig skildring av natur og kultur, møter med diktere og filosofer og fortidens minnesmerker, med kommentarer til krig og undertrykkelse, med friheten som eneste kompass på et opprørt og mørkt hav.
De to første cantoene kom på norsk i 1995, sytten år senere er de to siste cantoene føyet til, dermed kan dette episke verket utgis i sin helhet på norsk gjendiktet i Byrons eget versemål av Geir Uthaug
Geir Uthaug har fått seg et navn som gjendikter av stor engelsk lyrikk. Han har tidligere gjendiktet verk som “Don Juan” av Lord Byron, “Endymion” av John Keats, og “Uskyldens og Erfaringens sanger” av William Blake. Han har redigert flere antologier og skrevet bøkene
“Et Verdensdyp av Frihet” om Henrik Wergeland og “Den kosmiske smie” om WIlliam Blake.
Se forøvrig Geir Uthaugs hjemmeside