Tone Klev Furnes – boklansering

NY BOK OM KUNSTNE269.Bokomslag_fil.200[1]REN EMANUEL VIGELAND LANSERES 14. JUNI
Boken lanseres 14. juni kl. 18.00 gjennom utstillingen Emanuel Vigeland (1875-1948) «Vita» i Buen kulturhus i Mandal. Åpning ved Pål Vigeland, Emanuel Vigelands sønnesønn.
Emanuel Vigelands museum i Oslo markerer bokutgivelsen 18. juni kl. 18.00 Emanuel Vigeland regnes som en pioner innen freskomaleriet og glassmaleriet i Norge, og i første halvdel av 1900-tallet hadde han en ledende posisjon som kirke- og monumentalkunstner, både her hjemme og i utlandet. Han er kunstneren bak de vakre og særpregede glassmaleriene i Uranienborg kirke i Oslo, Borgestad kirke i Porsgrunn og Oscarskyrkan i Stockholm. Som freskomaler utsmykket han blant annet Vålerengen kirke i Oslo, Norges første krematorium på Vestre gravlund, og han deltok sammen med Edvard Munch i konkurransen om utsmykningen av Universitetets Aula. Emanuel Vigelands mektige livsverk, Tomba Emanuelle, på Slemdal i Oslo er en unik kunstskatt der arkitektur, maleri, skulptur, kunsthåndverk, ordet, lyset og akustikken sammen bidrar til ett samlet uttrykk – et allkunstverk. Det 800 m2 store freskomaleriet «Vita» er viet livets syklus, og motivene er konsentrert om erotikk, kjærlighetskamp, livet og døden. Sentralt i hans store produksjon står motivene av kvinner og barn. Om verket skrev Emanuel Vigeland:
Gud krævet det. Jeg var hans redskap.
toneklevfurnesKunsthistoriker Tone Klev Furnes gir en fyldig presentasjon av livsverket til Emanuel Vigeland. Hun bidrar med ny forskning som kaster lys over viktige sider ved mennesket og kunstneren. Hun viser også hvordan talent, evner og et ukuelig pågangsmot drev den unge lutfattige kunstneren fra Mandal frem til å bli en av Norges mest særegne kunstnere. I boken får vi også bedre kjennskap til forholdet mellom de to kunstnerbrødrene Gustav og Emanuel Vigeland; om vennskap, rivalisering og konflikter. Med denne boken foreligger den fjerde kunstnerbiografien fra Tone Klev Furnes.
Tone Klev Furnes (1964) fra Mandal er cand. philol. med kunsthistorie hovedfag. Hun har tidligere gitt ut de kritikerroste bøkene Amaldus Nielsen – kystens maler (2000), Én by – fem kunstnere (2005) Olaf Isaachsen – med livet som palett (2009). Hun har mottatt forskningsmidler og flere stipender for sitt kunstfaglige forfatterskap som omhandler både bøker, film og artikler. Tone Klev Furnes jobber til daglig som seniorrådgiver kultur i Agder og Telemark bispedømme.
Kontaktinformasjon: Tone Klev Furnes: 97190619