Erna M. Skaug har gått bort

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at vår kjære
Erna M. Skaug har gått bort. Erna var æresmedlem i Kunstnerforeningen. Hun ble født den 31. Januar i 1923. Hun gjorde seg tydelig markert som både operasanger og musikkpedagog. Erna studerte sang hos Gudrun Bøllemose ved Musikkonservatoriet i Oslo og piano med Hampus Huldt-Nystrøm. Hun studerte deretter hos Paul Lohmann i Wiesbaden.
Erna Skaug debuterte i Universitetets Aula i 1954 med Robert Levin som akkompagnatør, og to år senere i Norsk Operaselskap hvor hun spilte Constanze i Bortførelsen fra Seraillet.

Senere var hun engasjert ved Stora Teatern i Göteborg, Svenska Teatern (Fiametta i Boccaccio, 1958), Rogaland Teater, Trøndelag Teater, Den Norske Opera, Oslo Nye Teater (Nitouche, 1959), Festspillene i Bergen i tillegg til tallrike kirkekonserter og solistoppdrag med symfoniorkestre. Hun mestret også samtidsmusikk på lik linje med sitt klassiske repertoar. Ikke minst huskes hun for en varm, humoristisk og sterk prestasjon som Golde i Spellemann på taket og i Den glade enke som hun spilte i over 300 forestillinger. Erna spilte også Michaela i Carmen og Fiordiligi i Così fan tutte (Opera Comique 1966; Den Norske Opera 1969).
Erna Skaug var førsteamanuensis ved Østlandets Musikkonservatorium fra 1970 til 1989, og med Paul Lohmann foresto hun sommerskoler for sangere i tjue år.

Hun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i 1998. Erna vil alltid være i våre tanker for sin lekne og varme tilstedeværelse. Hun ble som en mor for sine studenter, og det sier vel alt. Vi vil minnes henne i stor takknemlighet for alt hun gjorde for Kunstnerforeningen og for så mange andre av oss. Hvil i fred nå, Erna. Frank har ventet lenge på deg.