|

2023 – SYNNE SKOUENS opera FRAM på OPERAEN

Nåtidsdrama med alderdom og Nansen i sentrum 

Tre energiske og svært samkjørte damer har jobbet tett sammen i flere år for å få operaen Fram på scenen: Komponist Synne Skouen, Oda Radoor som har skrevet teksten og Hilde Andersen, regissør. Resultatet er en samtidsfortelling – blant annet om Fridtjof Nansen.

I operaen Fram møter vi den aldrende sosialantropologen Ameli, som merker at livet begynner å gå mot sin slutt. Hun hater hvordan alt har blitt et strev, hvordan hun ikke lenger klarer seg alene i hjemmet sitt. Så dukker Fridtjof Nansen og hans skip Fram opp i drømmene hennes, og hun får en ny vitalitet gjennom denne andre virkeligheten.

– Synne, jeg har forstått at «prosjekt Nansen» har fulgt deg i mange år?

– Første gang jeg tok kontakt med Operaen for å gjøre noe på Nansen, var rett etter at jeg hadde vært med på balletten Volven til Kjersti Alveberg i 1991. Da fikk vi avslag. Andre gang leverte jeg det inn med Marit Tusvik som librettist til Operatoriet, som var et verksted for å prøve ut nye verk. Og der ble det fremført.  Da var det egentlig interesse for å bygge det ut til en fullverdig opera, men jeg var kommet til at jeg ikke ville skrive en historisk opera. Jeg ville ha et stoff fra nåtiden, sier Synne Skouen.

Vi håper riktig mange vil ta veien til Operaen for å se dette spennende verket!