2024 Terje Boye Hansen digitaliserer gamle noter. Verdensbegivenhet – Hjalmar Borgstrøms opera DER FISHERpå CD

I Januar i år kom operaen Der Fisher ut på CD. Det takket være Terje Boye Hansens nitide arbeid med å digitalisere gamle noter.

Borgström er en Kristiania-komponist. (1864 -1925) Døde i Oslo? (5. juli) Født i Storgata, studerte i Kristiania og Leipzig. Bodde noen år i Berlin. Skrev for VG og Aftenposten.
Bodde i Bogstadveien 66 (Gamle Major).
Vedlagt også et bilde av første side av et annet stykke som i følge Ole Olsen ble spilt av Militærmusikken på et av Kunstnerforeningens møter tidlig på 1800-tallet. Dette er en klaverversjon. Terje Boye Hansen fortsetter sitt arbeid med denne digitaliseringen, som tilgjengeliggjør mange verk som ellers ikke ville sett dagens lys fordi notene er nærmest umulige å spille etter i dag.Den 26. januar 2024 ble endelig innspillingen av Det norske opera kor og orkesters innspilling av Hjalmar Borgstrøms «Fiskeren» (Der Fischer) sluppet på CIAX. En opera som inneholder både et tvangsekteskap, en pakt med djevelen, guddommelig straff og tilgivelse. Innspillingen, som ble påbegynt allerede i 2008 har nå funnet sin endelige form på denne utgivelsen på Simax. Fiskeren ble skrevet av Borgstrøm i 1900, men ble ikke uroppført før i mars 2003, med det helt nystartede «Kristiansand Symfoniorkester». Den sentrale konflikten i begge Borgstrøms operaer er religion. I Thora dreier dramaet rundt Olav Tryggvasons til slutt seirende kristendom og Håkon Jarls åsatro, og Thoras skjebnesvangre valg mellom de to. I Fiskeren forsverger den utarmede fiskeren Thorbjørn Gud, og inngår en pakt med Djevelen da han og familien er på sultens rand. Da Thorbjørn så trosser elementene for å redde dyrebart last fra et synkende skip – og ikke de druknende sjømennene – rammes han av en mystisk sykdom. Det er bare tilgivelse fra både familien og Gud som kan redde ham fra fortapelse.

CD utgitt på CIAX Katalognummer: PSC1221 UPC: 7033662012213

OPERAORKESTERET. Dirigent Terje Bye Hansen. Kormester Steffen Kammler. Solister: Thorbjørn: Ketil Hugaas – Karen: Ingebjørg Kosmo – Ragnhild: Eli Kristin Hanssveen – Erik: Thor Inge Falck – Sigurd: Kjell Magnus Sandve – Ein Artz: Njål Sparbo – Der Schi skapitän: Greg Santa – Ein Fisher: Fra koret