Anne Brown – en verdensstjerne i Norge

Miniutstilling og
musikalske smakebiter:
Anne Brown
– En verdensstjerne i Norge

Søndag 7. oktober kl 14 Med elever fra Statens Operahøgskole og kulturjournalist Mona Levin, datter av pianist Robert Levin På Bymuseet i Frognerparken Gratis adgang – velkommen!
Foto Van Damm Studio NYC 1935Da Anne Brown første gang kom til Norge i 1946, var hun allerede verdensberømt for sin tolkning av rollen som Bess i Gershwins opera ”Porgy and Bess”. Hun ble senere en veiviser for kunstnere i dagens flerkulturelle samfunn
.
Søndag 7.oktober presenterer Oslo Museum miniutstillingen ”Anne Brown- Verdensstjerne og veiviser.” Det blir smakebiter fra Anne Browns repertoar framført av elever ved Statens Operahøgskole ved Kunsthøgskolen i Oslo. Dessuten møter vi kulturjournalist Mona Levin i samtale med seniorrådgiver Bente Guro Møller. Mona Levin er datter av pianisten Robert Levin som i mange år turnerte med Anne Brown i Norge.
I år er det 100 år siden Anne Brown ble født. I den anledning ønsker Oslo Museum i samarbeid med den Norske Opera og Ballett å sette søkelys på hennes liv og karriere.
I Norge fikk Anne Brown stor betydning både som scenekunstner og konsertsangerinne og senere som regissør og pedagog. Men selv om hun fikk anerkjennelse, møtte hun mange av de samme utfordringene og stereotype forventningene som kunstnere med minoritetsbakgrunn møter i dag. Hun var en forkjemper for at kulturlivet skulle gjenspeile mangfoldet i samfunnet, vel å merke hvis kunstneriske kvalifikasjoner ble ivaretatt.
”En dag vil farge være uinteressant. Kanskje vil jeg ikke leve lenge nok til å oppleve det, men jeg kan jo håpe” sa Anne Brown da hun ble intervjuet i en amerikansk avis i 1945. Hun vokste opp i Baltimore i USA i et samfunn preget av skarpe raseskiller. Gjennom sitt talent og sin unike formidlingsevne klarte hun likevel å oppnå internasjonal anerkjennelse og krysse ”fargegrensene” allerede på 1940-tallet.
Det var kjærligheten som fikk Anne Brown til å slå seg ned på Vettakollen i Oslo.  Her levde hun i mange år sammen med sin mann Thorleif Schjelderup, døtrene Paula og Vår.
Det arrangeres også «Minnekonsert Anne Brown» i Operaen 12. oktober. Se nettsidene for mer info.