Norgespremiere – Gisle Kverndokks kirkeopera

NORGESPREMIERE
Søndag 24. mars kl. 20.00 – Trefoldighetskirken – 500, –/350, –/100,–
Varighet: ca. 1 time og 40 minutter
KIRKEOPERA: UPON THIS HANDFUL OF EARTH
GISLE KVERNDOKK, KOMPONIST OG LIBRETTIST
AKSEL-OTTO BULL, LIBRETTIST OG REGISSØR
GJERMUND ANDRESEN, SCENOGRAF
OSLO DOMKIRKES GUTTEKOR, DAVID MAIWALD (dir.)
TREFOLDIGHET JENTEKOR, EDLE STRAY-PEDERSEN (dir.)
OSLO DOMKOR
OSLO SINFONIETTA
VIVIANNE SYDNES, DIRIGENT
En opera om klimaendringer og naturkatastrofer
Opplev norgespremieren på kirkeoperaen Upon This Handful of Earth som omhandler en av vår tids absolutt største utfordringer: klimaendringer og naturkatastrofer. Operaen forteller historier om menneskeliv som er blitt rammet av miljørelaterte katastrofer. Nærmere 100 musikere bidrar under norgespremieren og fyller kirkerommet med lyd og visuelle inntrykk i en fullverdig operaoppsetning.

Gisle Kverndokk

2019-festivalens storsatsing, Upon This Handful of Earth, er komponert av Gisle Kverndokk. Librettoen er skrevet av Aksel-Otto Bull og Kverndokk selv, inspirert av tekster av den katolske presten, filosofen og naturvitenskapsmannen Pierre Teilhard de Chardin. I tillegg er det brukt et 3500 år gammelt Veda-skrift på sanskrit, kilder fra den amerikanske urbefolkningen samt miljørelaterte avisartikler om bl.a. Tsjernobyl-ulykken, Shells oljekatastrofe i Nigeria og frackingindustrien. Operaen er skrevet for gutte- og jentekor, blandet kor, kammerorkester og seks sangsolister, der en av hovedrollene fremføres av guttesopranen Philip Weiss-Hagen, alle under ledelse av Vivianne Sydnes.
Vi har lenge ønsket å belyse vårt felles ansvar for menneskeskapte klimaendringer i festivalen, og har siden 2014 vært i dialog med komponisten om en opera som med sitt innhold naturlig kan høre hjemme i et symboltungt kirkerom. På tross av sin dystre tematikk uttrykker operaen også et optimistisk syn på veien videre etter de menneskelige og miljømessige tragediene. Operaen ble urfremført av New York Opera Society i Church of St. Ignatius Loyola i New York i februar 2017 til minne Teilhard de Chardin, som bodde i kirkens kloster de siste fem årene av sitt liv.
https://www.kirkemusikkfestivalen.no/