Stjernelag spiller Stravinskij

En musikalsk begivenhet i Oslo konserthus lørdag 17. november kl 16.
Det Norske Blåseensemble vier en helaften til Igor Stravinskijs musikk. Med oss har vi aktører fra toppsjiktet i norsk kulturliv, Peter Szilvay – dirigent, Håkon Austbø- klaver, Atle Sponberg – fiolin og forteller Johannes Joner.

«Music is given to us specifically to make order of things, to move from an anarchic, individualistic state to a regulated, perfectly conscious one, which alone ensures vitality and durability.» — Igor Stravinskij
Kveldens repertoire:
Historien om en soldat
Konsert for piano og blåsere
Symfonier for blåsere
Det var i det ledende amerikanske tidsskriftet Time at Igor Stravinskij (1882-1971) kom med på listen over de 100 mest innflytelsesrike personene av det 20. århundre. Det var en utmerkelse som var spesielt merkverdig med tanken på at den russiske komponisten først flyttet til USA ved utbruddet av annen verdenskrig. Han var med på å fornye musikkens språk på flere måter. Men det er først og fremst gjennom hans befrielse av rytme at hans sterke påvirkning på andre musikere kan spores. Det sies at Stravinskij er «den eneste komponisten som har gitt rytme kunstnerisk verdighet.» I Maihaugsalen skal publikum oppleve en klaverkonsert, en symfoni – og en rystende historie om hvordan det kan gå om man selger seg til djevelen!
Johannes Joner tar soldatperm
«Historien om en soldat» ble til under første verdenskrig og er en moralsk fortelling hentet fra et russisk folkeeventyr. En soldat på perm selger fela si til djevelen mot at han får en bok som spår hvordan økonomien skal svinge. Det går med soldaten omtrent som det har gått med våre egne finans-spåmenn i det siste! Verket er skrevet for sju instrumenter og en forteller, og sistnevnte skal i denne anledningen være Johannes Joner. Joner er kanskje den eneste teaterfiguren i Norge som er like gjenkjennelig for alle generasjoner. De yngste kjenner ham fra «Blåfjell» og «Olsenbanden jr.», mens foreldregenerasjonen har sett ham i et 30-talls filmer og TV-serier. Han har nå også etablert seg som suksessrik regissør, bl.a. med «Populærmusikk fra Vittula» på Chistiania Teater. Verket er skrevet for sju instrumenter, inkludert en virtuos stemme for fiolin, som denne aftenen skal spilles av Atle Sponberg. Sponberg er kanskje den mest kreative norske fiolinisten av sin generasjon, og ved siden av å være ettertraktet solist med alle våre orkestre, har dyrket musikken til argentinsk tango!
Tangenter og ventiler
To av de største verkene i repertoaret for blåseorkester er undertegnet Stravinskij og kommer fra hans neo-klassiske periode tidlig på 1920-tallet: Klaverkonserten og Symfoni for blåseinstrumenter. Konserten forener Det norske blåseensemble med en av Norges fremste musikere, Håkon Austbø. Dagbladet har kommentert om pianisten: «Det er noe suverent over Austbø på podiet. Ikke bare over den tekniske virtuositeten, men i like høy grad over konsekvensen hos fortolkeren.»
Det Norske Blåseensemble er både konsertens musikalske ryggrad og produsent. Ensemblet, landets eldste orkester, har i det siste tiåret blitt kjent for å gå i bresjen for noen av de friskeste konsertproduksjoner i Norge. Det profesjonelle ensemblet, som er basert i Halden, har 23 musikerne av forbløffende versatilitet og kreativitet.
Kveldens dirigent, Peter Szilvay, ble utnevnt i 2010 av Norsk komponistforening som «Årets Utøver» for hans innsats for å grave frem i lyset norske verk som fortjener et etterliv. I de siste årene har han blitt en av landets mest ettertraktede dirigenter. Han har fått Spellemannspris med Oslo Filharmonien og blitt valgt som «årets profil» av Kringkastingsorkester.
Igor Stravinskij skrev “Historien om en soldat” under første verdenskrig. Det er en bitende ironisk kommentar til det ragnarokk som utspant seg, hvor millioner ble sendt i den visse død i en meningsløs stormaktskonflikt. Historien og musikken er basert på et russisk folkeeventyr. En soldat selger fela si til djevelen mot at han får en bok som gir ham svar på alle spørsmål. – Men det er vanskelig å gjøre en god avtale med djevelen… Under 1. verdenskrig var det vanskelig å sette opp storslåtte orkesterverk ettersom også musikerne i stor grad var sendt i skyttergravene. Stravinskij hadde til rådighet et ensemble på kun sju musikere siden krigen medførte at mange musikere var utkalt, men sammen med forfatteren Charles Ramuz skapte Stravinsky et av tidenes mest fascinerende verk.
Musikken er modernistisk og inneholder mange taktvekslinger, så ofte fremføres verket med dirigent. Mye av musikken, spesielt fiolinstemmen, anses virtuost. Verket uroppførtes i Lausanne den 28. september 1918 under ledelse av Erneste Ansermet.
For mer infomasjon klikk her